برای کسب اطلاعات بیشتر پیرامون مقالات و آموزش‌های ارائه شده، با ما در ارتباط باشید...

اهمیت بک آپ در پشتیبانی شبکه – بخش چهار

در بخشهای قبلی سری مقالات اهمیت بک آپ در پشتیبانی شبکه به مفاهیم پایه، مفاهیمی همچون RPO، RTO و معماری بک آپ آشنا شدیم که می توانید مقاله اول، مقاله دوم و مقاله سوم را برای درک بهتر مطالب جدید در خصوص اهمیت بک آپ در پشتیبانی شبکه دوباره مطالعه کنید.

روش های بک آپ گیری
بک آپ گیری از سرورها و داده ها یک صنعت قدیمی است که از زمان پیدایش کامپیوترهای MainFrame به وجود آمده و رشد کرده است و تا همین اواخر نیز روش ها و تکنولوژی های بک آپ گیری در برابر تغییرات از خود مقاومت نشان داده اند. از بسیاری جهات، نسخه های بک آپ هنوز به همان شکل 50 سال قبل به نظر می رسند. با این حال، بالاخره روش های بک آپ گیری نیز تسلیم تغییر شده و تعداد زیادی روش برای بک آپ گیری از سرورها و برنامه ها وجود دارد. در این بخش از مقالات به معرفی و توضیح برخی از روش ها و رویکردهای معروف بک آپ گیری می پردازیم.

backup methods

 

Hot Backup:


در دنیای مدرن امروزی فناوری اطلاعات، تقریباً تمام بک آپ ها، HotBackup هستند. HotBackup که گاهی اوقات Online Backup نیز نامیده می شوند در واقع به بک آپی گفته می شود که از یک سرور یا اپلیکیشن در حالی که آنلاین و در حال سرویس دهی است گرفته می شود. در دنیای امروزی فناوری اطلاعات که انتظار می رود سرورها و اپلیکیشن ها همیشه آنلاین و بالا باشند، HotBackup گزینه بسیار ایده آلی است.
HotBackup همچنین به کاهش سربار مدیریتی کمک می کند و اجازه مقیاس پذیری را به محیط بک آپ گیری می دهد. زیرا نیاز به توقف و راه اندازی مجدد سرورها و برنامه ها برای هماهنگی و مدیریت تهیه بک آپ ندارد.

backup methods
اغلب اپلیکیشن های مدرن نظیر Oracle Database و محصولات مایکروسافت نظیر SQL Server، Exchange Server، Sharepoint و ... همگی از قابلیت HotBackup پشتیبانی می کنند. برای استفاده از قابلیت HotBackup، اکثر برنامه ها خود را در حالت HotBackup قرار می دهند و از نوعی تکنولوژی به نام Point-in-Time یا به اختصار PIT برای ایجاد یک Image فریز شده از داده ها استفاده می کنند. این Image بعداً برای تهیه نسخه بک آپ استفاده می شود. اغلب اوقات، فناوری های Snapshot از جمله Snapshot های مبتنی بر Array به عنوان بخشی از فرآیند ایجاد Image فریز شده PIT استفاده می شوند.

مسأله دیگری که در دنیای HotBackup از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است، قابلیت انجام بررسی های یکپارچگی (Integrity Check) بک آپ ها است. خوشبختانه اکثر برنامه هایی که از HotBackup پشتیبانی می کنند دارای امکانات قوی برای انجام Checksum و چک کردن یکپارچگی وتأیید نسخه های بک آپ هستند. انجام این کار به شما اطمینان می دهد که نسخه بک اپ نسخه خوب و قابل اطمینان برای بازیابی خواهد بود.

Offline Backup:


Offline Backup در نقطه مقابل HotBackup قرار دارد و خوشبختانه متعلق به دوران گذشته است. Offline Backup نیاز به Offline شدن اپلیکیشن و دیتابیس در طول مدت بک آپ گیری دارد. بدیهی است در این دنیای مدرن که اغلب مشاغل به صورت 24/7 کار می کنند و امکان در نظر گرفتن down time برای اپلیکیشن ها و سرویس ها جهت تهیه نسخه بک آپ مرتب را ندارند، Offline Backup گزینه ایده آلی به نظر نمی رسد.

backup methods

LAN-Based Backup :

بک آپ گیری مبتنی بر LAN از سال ها قبل وجود داشته است و به عنوان راهکاری ارزان و راحت شناخته می شود. اما performance آن پایین است و خطر تأثیرگذاری بر سایر ترافیک های شبکه را دارد. بک آپ گیری مبتنی بر LAN با ارسال اطلاعات بک آپ از طریق LAN کار می کند و این LAN می تواند شبکه اصلی (Production) شما و یا شبکه اختصاص یافته (Dedicated) به ترافیک بک آپ باشد. شبکه اختصاص یافته به بک آپ می تواند یک VLAN اختصاصی باشد و یا یک LAN کاملاً مجزا از لحاظ فیزیکی باشد (شبکه ای با کارت شبکه ها و سوییچ های فیزیکی مجزا). بدیهی است که این گزینه هزینه بیشتری نسبت به یک VLAN ساده دارد، اما بهترین و قابل پیش بینی ترین عملکرد را ارائه می دهد. همچنین عیب یابی آن بسیار ساده تر است و کمترین تأثیر منفی را بر دیگر ترافیک های شبکه دارد.

backup methods
در پیکربندی بک آپ گیری مبتنی بر LAN، Backup Client ها اطلاعات و دیتای سرور مورد بک آپ گیری را از طریق بستر LAN به سمت Media Server و یا مستقیماً به سمت ذخیره ساز بک آپ ارسال می کنند.نکته مهم این است که در این حالت دیتای بک آپ همیشه از سریق LAN ارسال می شود. در شکل زیر دیتای بک آپ از طریق یک LAN اختصاصی از Client به سمت Media Server که از طریق شبکه FC به Backup Target متصل است ارسال می شود. در این سناریو هر سرور به دو شبکه LAN مجزا متصل است:


Management LAN
Backup LANbackup methodsLAN-Free Backup (SAN Based):

 همان طور که از نام این روش پیداست، بک اپ گیری در این روش بدون عبور ترافیک از شبکه LAN انجام می شود. اغلب اوقات در این روش دیتا از طریق شبکه SAN از Backup Client به ذخیره ساز بک آپ ارسال می شود. به همین دلیل گاهی از این روش به عنوان SAN Backup نیز یاد می شود.
در مقایسه با روش بک آپ مبتنی بر LAN، این روش performance و قابلیت اطمینان بالایی دارد اما هزینه راه اندازی آن نیز بالاست. امروزه با وجود شبکه های 10G، بک آپ مبتنی بر LAN نیز می تواند با performance بالایی انجام شود اما باید در نظر داشت هزینه تجهیزات یک شبکه 10G نیز هزینه کمی نمی باشد. برای شرکت هایی که نیاز به بک آپ گیری با سرعت بالا دارند هر دو این روش ها می تواند کارآمد باشد.
backup methodsServerless Backup:

این روش نیز نوعی از LAN-Free Backup است اما کمی فراتر. بدین صورت که در Serverless Backup نه تنها دیتای بک آپ به هیچ عنوان از شبکه LAN عبور نمی کند، بلکه منابع سروری که قرار است از آن بک آپ گرفته شود نیز درگیر پروسه بک آپ گیری نمی شود. در واقع در این متد از دستور Extended Copy مبتنی بر SCSI استفاده می شود که اجازه می دهد دیتا به صورت مستقیم از LUN مبدأ به LUN مقصد از طریق شبکه SAN کپی شود بدون اینکه از سروری که دیتای مورد بک آپ به آن تعلق دارد عبور کند. در این روش LUN ها و Tape های مبتنی بر شبکه SAN درگیر هستند و عمدتاً در این روش، LUN مقصد، Tape است. در شکل زیر یک نمونه از پیکربندی Serverless Backup را مشاهده می کنید.

backup methods

NDMP چیست ؟

Network Data Management protocol ، پروتکلی است که برای بک آپ گیری استاندارد و کارآمد از NAS طراحی شده است. عملکرد NDMP مشابه Serverless Backup است. به این صورت که دیتا مستقیماً از NAS به سمت محل ذخیره بک آپ ارسال می شود بدون اینکه بخواهد از Media Server عبور کند. بدون NDMP برای بک اپ گیری از File Share های NAS می بایست ابتدا آن را بر روی Media Server ، Mount نماییم. در این پیکربندی ابتدا دیتاها از NAS به Media Server فرستاده شده و سپس بر روی ذخیره ساز بک آپ ارسال می گردد. با استفاده از NDMP نیازی به Mount کردن File Share های NAS بر روی Media Server نیست و دیتاها مستقیماً از NAS به سمت ذخیره ساز بک آپ ارسال می شوند و بدین ترتیب به جای 2 بار فقط یک بار از شبکه عبور داده می شوند و Load شبکه کاهش می یابد.
فایل سرورهای ویندوزی و لینوکسی چون قابلیت نصب Backup Agent بر روی سیستم عامل شان وجود دارد نیازی به NDMP ندارند. اما برای ذخیره ساز های NAS که سیستم عامل و یا Firmware آنها قابلیت نصب Backup Agent را ندارد، NDMP می تواند بسیار کارآمد باشد.

backup methods
مهم ترین ویژگی پروتکل NDMP، قابلیت DAR (Direct-Access Restore) است که با استفاده از ان می توان فایل های دلخواه را با سرعت بالایی باز یابی نمود.

 

تهیه و تنظیم مقاله توسط مهندس پوریا یعقوبی


 

 

پشتیبانی شبکه, آموزش شبکه, امنیت شبکه, امنیت اطلاعات

تماس با شبکه ۲۴

  • تلفن:

    02188207476

  • ایمیل:
    این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

فیس بوک شبکه ۲۴   اینستاگرام شبکه ۲۴   لینکدین شبکه ۲۴   توئیتر شبکه ۲۴

شورای عالی انفورماتیک کشور
سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور
logo-samandehi
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت نزد شرکت توسعه ارتباطات پردیس پارس محفوظ است.
No Internet Connection