برای کسب اطلاعات بیشتر پیرامون مقالات و آموزش‌های ارائه شده، با ما در ارتباط باشید...

اصول امنیت در شبکه های کامپیوتری - بخش سوم

در بخش اول این مقاله با مفاهیم آشنا شدیم و در بخش دوم به بررسی چند نمونه از تهدیدات امنیتی پرداختیم. کنترل های امنیت اطلاعات، برای حفاظت از سه رکن اصلی امنیت اطلاعات یعنی CIA هستند. در بخش سوم و پایانی این مقاله به ذکر برخی راهکارها در جهت حفظ امنیت اطلاعات در برابر تهدیدات می پردازیم :


User Awareness (آگاهی و آموزش کاربران) :

User Awareness


هرچه کاربران آگاه تری نسبت به مسائل امنیتی داشته باشیم احتمال بروز نقض های امنیتی کمتر خواهد بود.
آموزش کارمندان، ایجاد راهکارهای دسترسی آسان و سیاست های قابل فهم، آگاهی بخشی نسبت به مسائل امنیتی از طریق ارسال ایمیل و ایجاد منابع آموزشی آنلاین کمک زیادی به بالابردن آگاهی و دانش کاربران نسبت به تهدیدات امنیتی می‌کند. آموزش کاربران، روشی کارآمد و مقرون به صرفه‌ای برای محافظت در برابر حملات امنیتی و کمکی شایان به پیش گیری تهدیدات امنیتی که پیش تر ذکر کردیم است.


Authentication (احراز هویت) :

Authentication


مکانیزم های احراز هویت، کمک بزرگی به محافظت در برابر دسترسی های غیرمجاز است. احراز هویت از جمله اقدامات پیشگیرانه است که به پنج نوع تقسیم می شود :


1- چیزی که کاربر می داند : Username & Password , PIN Code
2- چیزی که کاربر دارد : Smart Card , Security Token
3- چیزی که کاربر هست : Finger Print , Retina Scan
4- کاری که کاربر انجام می دهد : تشخیص صدا یا امضای فرد
5- جایی که کاربر هست : ردیاب GPS یا احراز هویت بر اساس موقعیت جغرافیایی


AntiMalware Software (نرم افزارهای ضد بدافزار):

AntiMalware Software


نرم افزارهای ضد بدافزار، سیستم کامپیوتری را در برابر انواع متنوعی از بدافزار محافظت می کنند و در مواقع لزوم آنها را تشخیص داده و حذف می‌کنند. نرم افزارهای آنتی ویروس و ضد جاسوسی از این دسته هستند. امروز شرکت های بزرگی نظیر Kaspersky و Symantec محصولات امنیتی متنوعی را به عنوان نرم افزارهای آنتی ویروس و ضد بد افزار به بازار عرضه نموده‌اند.


Data Backup (تهیه فایل پشتیبان از داده ها):

Data Backup

 


تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات و داده ها، جلوی آسیب رسانی به آنها را نمی‌گیرد اما قابلیت بازیابی اطلاعات در هنگام حملات و یا کار افتادن سیستم را برای مدیر شبکه فراهم می کند.
نرم افزار Windows Backup and Restore یک ابزار سیستم عامل ویندوز جهت تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات ویندوز و نرم افزار Veeam Backup and Replication نرم افزاری جهت تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات و زیرساخت سرورهای شبکه می‌باشد.
تهیه نسخه پشتیبان (Backup) یکی از مهم ترین بخش های امنیت اطلاعات است.
روش‌های تحمل خطا (Fault-Tolerance) مانند RAID نیز از جمله اقدامات پیشگیرانه مناسب در برابر از کار افتادن سخت افزار (Hardware Failure) می باشد.

Encryption (رمزنگاری) :

Encryption


به معنای ایجاد تغییرات در اطلاعات بر مبنای یک الگوریتم مشخص (Cipher) می‌باشد. به نحوی که پس از رمزنگاری، اطلاعات قابل خواندن نبوده و صرفاً کاربرانی که کلید رمزگشایی (Decryption) صحیح را دارند بتوانند اطلاعات را رمزگشایی کرده و بخوانند. از انواع رمزنگاری می توان به روش های زیر اشاره نمود :


1- AES در شبکه های وایرلس
2- رمزنگاری صفحات وب با استفاده از HTTPS
3- رمزنگاری ایمیل با استفاده از S/MIME و یا PGP

Data Removal (از بین بردن اطلاعات) :

Data Removal


از بین بردن صحیح اطلاعات، چیزی فراتر از پاک کردن و یا فرمت کردن یک ذخیره ساز دیجیتال است. مشکل اینجاست که پس از پاک کردن و یا حتی فرمت کردن، دیتاها همچنان ماندگار هستند و این باقی مانده اطلاعات به راحتی و توسط ابزارهای مختلف قابل بازیابی هستند. شرکت ها و سازمان ها برای مطمئن شدن از پاک شدن کامل اطلاعات، از متدهای زیر استفاده می کنند:


1- Clearing
2- Purging (Santizing)
3- Destruction

 

Defense in Depth یا دفاع در عمق چیست ؟

Defense in Depth


با ترکیب کردن یک برنامه امنیتی از پیش تعیین شده و روش های امنیتی قدرتمند، می توان به طرز مؤثری جلوی تهدیدات امنیتی را قبل از به واقعیت تبدیل شدن آنها گرفت و یا در بدترین حالت، پس از بروز یک رخداد امنیتی، به سرعت عملیات بازیابی را انجام داد.
قوی ترین برنامه امنیتی که در بردارنده همه روش‌ها و ترکیبی از آنها در یک استراتژی لایه لایه است به عنوان Defense in Depth شناخته می‌شود که می‌تواند این گونه تعریف گردد :
ایجاد و لایه بندی اقدامات امنیتی که در تمام طول حیات داده از ابتدای کار، هنگام استفاده، ذخیره سازی، انتقال در شبکه و در نهایت هنگام در اختیار قراردادن به کاربر از آن محافظت می کند.

 

بخش دوم مقاله

 

تهیه و تنظیم مقاله توسط مهندس پوریا یعقوبی

 

پشتیبانی شبکه, آموزش شبکه, امنیت شبکه, امنیت سرور, امنیت اطلاعات

تماس با شبکه ۲۴

  • تلفن:

    02188207476

  • ایمیل:
    این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

فیس بوک شبکه ۲۴   اینستاگرام شبکه ۲۴   لینکدین شبکه ۲۴   توئیتر شبکه ۲۴

شورای عالی انفورماتیک کشور
سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور
logo-samandehi
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت نزد شرکت توسعه ارتباطات پردیس پارس محفوظ است.
No Internet Connection